USB versus Cloud Computing

USB

Verlies van USB Sticks

Geregeld lees je over verlies van USB sticks met belangrijke en vaak vertrouwelijke informatie. De eerste keer dat je erover leest denk je, tja iedereen kan iets verliezen. Je verwacht dat mensen na zulke berichtgevingen niet snel meer een USB stick zullen kwijt raken, maar het tegendeel is waar. Ligt het aan onzorgvuldigheid? Of gewoon dommigheid? Is het diefstal of vooropgezet spel? En het gebeurd niet alleen bij de Overheid, maar ook in het bedrijfsleven, met vaak net zulke belangrijke en vaak vertrouwelijke informatie.

Beveiliging van USB Stick

Onderzoek van Kingston Digital Europe onder bijna 3000 ICT consulenten van bedrijven in Europa, wijst uit dat 31% van de bedrijven de technologie in huis heeft om downloaden van bedrijfsgevoelige informatie door onbevoegden op USB stick tegen te gaan. 62% geeft aan gevoelige informatie verloren te hebben. 62% heeft een adequaat USB beveiligingsbeleid, toch gebruikt in de desbetreffende bedrijven 75% van de medewerkers ongevraagd een USB stick, meestal onversleuteld, met alle gevolgen van dien, ook omdat bij verlies het merendeel van de mensen geen melding hiervan maakt.

Cloud Computing

Cloud Computing en beveiliging

Als je kijkt naar Cloud Computing, dan is de discussie over beveiliging misschien zelfs nog wel heftiger. Veel van de grote bedrijven in Europa maken graag gebruik van Cloud Computing, maar dan puur voor het gebruik van Software en niet voor de opslag van data. Reden hiervoor is de beveiliging. Het hebben van een goed Service Level Agreement met de leverancier, garandeert de beveiliging niet. Ook laait de discussie over Intellectueel eigendom en regelgeving geregeld op. Deze laatste is niet geheel onbelangrijk. Als de servers waarop de data fysiek wordt opgeslagen zijn gevestigd in Amerika bijvoorbeeld, dan geldt de Amerikaanse regelgeving, waardoor je data ongevraagd kan worden ingezien door de Amerikaanse Overheid.

De Cloud versus USB

Tja, waar doe je verstandig aan als bedrijf? Mijn voorkeur gaat uit naar de Cloud. Je kunt als bedrijf namelijk ook een Private Cloud opzetten. Hierdoor heb je de beveiliging meer in de hand (hoewel 100% beveiligd m.i. gewoonweg niet mogelijk is), je kunt makkelijker kiezen wat de lokatie is van je servers en je maakt grote kans dat je de USB stick uit je bedrijf kunt bannen. Zeker als de rest van je ICT beleid erop is gericht dat mensen met nieuwe tools en middelen ook daadwerkelijk op een makkelijke manier bij de data kunnen komen. Mijn voorspelling:

Cloud Computing wordt de winnaar!

Advertenties

Over Sandra Galjaard

Zeer enthousiaste, passionele, inspirerende en motiverende organisatie adviseur. Eigenaar van Triskelion en Empower Your Brand. Echte kenniswerker. Aanhanger van anders werken en leven, sociale innovatie en empowerment. Motto: Mensen maken het verschil. De verandering begint bij jou! Werkt met de 3-eenheid mens-organisatie-ict maar ook hoofd-hart-handen. Altijd schakelen tussen het grotere geheel en de details. Altijd zoeken naar bruggen en verbindingen.
Dit bericht werd geplaatst in advies, kennisdelen, passie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op USB versus Cloud Computing

 1. Walter Brokx zegt:

  Zolang een cloud via internet toegankelijk is, is de kans dat er info op straat komt te liggen statistisch gezien hoger dan met een USB stick. Waarom? Omdat miljarden mensen toegang hebben tot internet en slechts 1 persoon een USB-stick kan vinden.
  Het DigiD-lek heeft wel aangetoond dat het bedrijfsleven niet opgewassen is tegen hackers.
  Het Vodaphone voicemail lek heeft aangetoond dat in een kosten-baten analyse er door bedrijven eerder op kosten dan op beveiliging wordt gelet. Het Stuxnet-virus heeft aangetoond dat men complexe virussen kan maken die zich doelgericht verspreiden om slechts 1 doel te bereiken. (In dit geval het stilleggen van een nuclaire installatie.)

  De cloud zal ongetwijfeld winnen, maar dat zal dan waarschijnlijk niets te maken hebben met de veiligheid van de data. Het gemak zal het belangrijkste argument zijn; je hebt dan geen USB-stick nodig en het personeel vindt het wel fijn dat zij persoonlijk de data niet kwijt kunnen raken. Ook het (zogenaamde) Nieuwe Werken zal de cloud aan deze ‘overwinning’ helpen.

  Het punt van cloud-servers in de VS is inderdaad een punt van aandacht voor het bedrijfsleven. De Amerikaanse Overheid ziet graag data in in verband met nationale veiligheid. Onder nationale veiligheid scharen zij ook de economie, dus zeker de bedrijven die zich met innovatie bezighouden kunnen beter bij die clouds wegblijven.

  Een bedrijf moet zich dus niet alleen maar afvragen: Cloud ja of nee?
  Maar ze moeten zich vooral afvragen: wat wel en wat niet in de cloud?

  • Hoi Walter,

   dank je voor de mooie aanvulling. En uiteraard zal HNW, naast het gemak, een versnelling teweeg brengen. Je ziet dat veel grote bedrijven heel bedreven zijn in het beantwoorden van die laatste vraag. Zij hebben al duidelijke keuzes gemaakt die voornamelijk zijn ingegeven door beveiligingsangsten. Ik ga nog steeds uit van het goede van de mens tot het tegendeel bewezen. En denk dat als mensen kwaad willen, het ze hoe dan ook lukt om bij data te komen waar zij eigenlijk geen toegang toe hebben.

   Je ziet ook nog steeds af en toe van die berichtjes over hackers die dan overheidssites bewust ‘aanvallen’ om te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Dit geldt uiteraard ook voor het bedrijfsleven.

   Tja alle technologische en sociale innovaties vinden hun eigen weg…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s